Podpisanie porozumienia ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W dniu 6 listopada 2024 r. odbyło się uroczyste podpisanie Porozumienia o współpracy pomiędzy Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Politechniką Częstochowską.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego: dr inż. Leonard Smolarski – Dyrektor ŚODR, Ewa Widuch – zastępca dyrektora ŚODR oraz dr Wojciech Dobrzański oddelegowany do kontaktów w kwestiach informatycznych. Politechnikę Częstochowską reprezentowali: prof. Rafał Kobyłecki – Prorektor ds. rozwoju, dr inż. Olga Siedlecka-Lamch – inicjatorka współpracy ze strony naszej Uczelni oraz prof. Mariusz Kubanek – Dziekan Wydziału Inżynierii i Sztucznej Inteligencji, prof. Rafał Scherer i prof. Robert Nowicki.
Celem współpracy pomiędzy Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Politechniką Częstochowską jest opracowanie praktycznych rozwiązań z zakresu wykorzystania sztucznej inteligencji (AI) w rolnictwie. Ambicją tego przedsięwzięcia jest stworzenie nowoczesnych narzędzi informatycznych, które zwiększą efektywność wybranych procesów produkcji rolnej i będą dostępne dla rolników poprzez Ośrodki Doradztwa Rolniczego, niezależnie od wielkości gospodarstwa. Zakłada się, że bieżące monitorowanie gospodarstw wraz
z przetwarzaniem obrazu wykorzystującym współczesne metody sztucznej inteligencji pozwoli na szybkie reagowanie w sytuacjach zagrożenia upraw. Nowoczesne rozwiązania pomogą m.in. zwiększyć wydajność i jakość upraw, obniżyć koszty produkcji, efektywniej wykorzystywać zasoby naturalne, zmniejszać straty i ograniczać ryzyko, a także redukować skalę zanieczyszczenia spowodowane przez środki ochrony roślin czy nawozy sztuczne. Ważnym elementem tej koncepcji jest ograniczenie użycia nawozów, środków ochrony roślin i nawadniania poprzez precyzyjne sterowanie dozowaniem. Planowane rozwiązaniem jest więc ukierunkowane zarówno na ekonomię działalności rolniczej, jak i ekologię produkcji żywności, co powinno mieć przełożenie także na jakość produktów rolnych.
Fot. Izabela Pijanowska